sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Muistatko vielä donitsin?

90-luku kuulemma tulee. Minä en ole valmis, mutta lapseni ovat. Herkkänahkainen lapsi valitti, että kaupan hiuslenkit tukistavat ja mieleeni tuli tämä oman lapsuuden ja nuoruuden mukavuustuote, joka kyllä aiheuttaa melkoisia puistatuksia. Donitseja kehiin siis! Toisin kuin omassa lapsuudessani, en tehnyt lenksuja leopardikuvioisesta plyysistä tai pastellinsävyisestä satiinista vaan ihan noista tutuiksi tulleista trikootilkuista. Seurasin flunssaisena lasten leikkejä ja koska en toimettomana meinannut pysyä hereillä, surauttelin näitä. Sopivan aivotonta. Tekisi mieleni pistää haaste tästä menemään, että ommelkaapas lukijat tekin näitä. Nyt olisi kasvamassa uusi puhtoinen sukupolvi, jolla ei ole (vielä) donitsitraumoja, joten maaperä olisi otollinen... Itse toimitushan on helppo: leikataan epämääräinen kangassuikale (tyyliin 35cmx8cm) ja ommellaan pitkä sivu, jätetään päistä muutama sentti auki. Käännetään. Ommellaan päät yhteen. Pujotetaan vajaa 20 cm kuminauhaa ja solmitaan kuminauha. Ommellaan aukko kiinni ja päätellään.10 kommenttia:

 1. Voi ei �� Ilman donitsipuistatusta tästähän voisi innostua tulenpalavasti! Noilla kankailla tosi kivoja, satiineilla ei.

  VastaaPoista
 2. Mullakin on jo pidempään ollut mielessä tehdä muutama vanha kunnon donitsi ihan omaan käyttööni. Ne olivat aivan lyömättömän hyviä paksun tukan kiinnitykseen. Kiitos yllykkeestä, yritän ottaa itseäni niskasta kiinni :)

  VastaaPoista
 3. Voi kunpa donitsit tulisi taas muotiin! Mulla olis kasa siihen sopivia kankaita, mutta rohkeus on vaan puuttunut. Mikä mahtava keino saada lahjoja tytön kavereille, kun suurella osalla näyttää olevan nyt pitkätukka. Ja onhan se donitsi hellä tukalle, harmi kun on sen näköinen kun on... =)

  VastaaPoista
 4. Älkääs nyt, mun mielestä nuo näyttää ainakin lapsen tukassa oikein hyville! Ja voihan pitkätukkaiset tehdä niitä kotikäyttöön, jos ei julkisesti kehtaa pitää. ;) Mutta oottakaas vaan, mun vainu sanoo, että ens talvena näitä ommellaan into piukeena maakuntamme käsityötunneilla. :D

  VastaaPoista
 5. Mietin jo, mikä olisi seuraava hyvä ysärilanseeraus. Vyölaukku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain muotikaupassa näin viikko takaperin vyölaukkuja... :D

   Poista
  2. Tuohon ei voi sanoa muuta kuin OMG! :D

   Poista
 6. =) Toivottavasti! Miehen mielestä se kun on oiva kapistus, niin olisihan se hauskempaa että itseään munaisi joku muukin.

  Ompelin muuten lopulta niitä joustisrättejä ja nehän on ihan tosi kätsyjä, paljon parempia kuin bambuiset!

  VastaaPoista
 7. Hyvä TanjaK! Sinänsä vyölaukku ei ole esineenä olkalaukkua kummempi,mutta ehkä sen aikakauden toteutustapa oli se paha. Eipä nahkapalaolkalaukkukaan kovin hieno ilmestys ole (ja nyt toivon,ettei kenelläkään lukijalla ole nahkapaloihin tulenpalavaa rakkaussuhdetta).

  VastaaPoista
 8. Donitsit on oikeastaan aivan nättejä jos objektiivisesti katselee. Mulla on useinkin vaikeuksia löytää kaupoista hyviä pampuloita omaan käyttööni, ja on välillä tullut mieleen, miten kätevää oliskaan jos vois vaan ite ommella... kuin silloin ennen. Tosin silloin yläasteikäisenä se tuntui vaikealta projektilta, useimmat mitä itse ompelin niin tuli melko huonoja. Ostetut toimi paremmin.

  Hei aion tarttua haasteeseesi ja ommella donitsin jos vaikka jostain vaatteesta jää sopiva kangaspala yli. Kokeilen jos tytöille uppoaisi. :)

  VastaaPoista