torstai 6. maaliskuuta 2014

Ompelumaraton

Löysin viime syksynä ompeluhulluuden huippupisteen: ompelumaratonin. Joukko saman diagnoosin saaneita naisia sulkeutuu viikonlopuksi samaan tilaan ompelemaan vimmatusti. Minulle se on rentouttavampaa kuin viikon lomamatka. Viime viikonloppuna tällainen tilaisuus taas koitti ja paljon siellä sainkin aikaiseksi (ja alkuun heti ne tutut pahoittelut huonoista kuvista, ei vain valo ja kameran kapasiteetti riitä eikä lapsetkaan ole niitä taitavimpia kuvaajia, seliseli).

Jo pidempään (viikkoja, kuukausia?) olen miettinyt itselleni tunikaa Kestovaippakaupan petroolista joustocollegesta poltetun oranssein tehostein. Alkuperäinen ajatus oli tehdä jokin vähän resuisen näköinen applikaatio helmaan, mutta se muuttuikin matkan varrella lehtipyörteeksi. Toiselle puolelle helmaa vapaatikkasin viisauden. Kaavana Joka tyypin kaavakirjan perusraglan koossa L. Helmaan omat levennykset ja pidennykset ja kaulus Ommellisen ohjeistuksella, tosin vähän soveltaen. Vetoketju on kaverin mummolta peritty. Tästä tykkään ihan valtavasti!

Samalla idealla myös oranssista pilkkutrikoosta, tosin ilman vetoketjua. Tämän hienoutta laimentaa vähän se, että kangas värjääntyi esipesussa turkoosista niin, että valkoiset kohdat on nyt vaaleansinisiä. No, vastaväri enivei.

Itselle vielä kesämekko Hippie day-kankaasta. Kaavan pohjana Tissis omin muokkauksin ja ilman kietaisuetuosaa. Turkoosista trikoosta piti tehdä osa, koska vielä kangasta ostaessani kuvittelin tekeväni t-paidan enkä mekkoa. Tulee taas kesähelteille pellehermannimenoa, mutta saavat kanssaihmiset ykäillä värikästä kuosia ihan rauhassa, minuu ei häiritse!

Lapsillekin piti ommella, näiden kaikki kaavat taitavat olla Ottobre 4/2012-lehdestä. Kuopukselle huppari koossa 122cm. Kerrankin sain vetskarin siististi ilman alavaroja, kun ompelin nurjalle vetoketjun reunojen ja kankaan saumanvarojen päälle Lillestoffin nauhaa.

Kuopukselle myös taskumekko. Marimekon Iloinen takki tietenkin esikuvana, mutta tämä on kyllä vielä iloisempi... Pohjana pitkähihaisen kaava, josta sitten omat levennykset.

Esikoiselle kesämekko. Miikkarin perhosmekko on meillä ollut käytössä viisi kesää putkeen ja on vielä ensi kesän kuopuksella, ellei ohuuttaan mene reikäiseksi. Lillestoffin perhoskangas korvaa hyvin sen ja sille kaveriksi sekä pitkät että lyhyet leggingsit Hopsis-kaavalla.

Ja vielä esikoiselle essu Neurokankaan tähtipuuvillasta. Tämän kaava ei ole tuosta Ottobresta vaan otin mallia kuopuksen essusta, jonka on ommellut tämän kummitäti.
6 kommenttia:

 1. Arvaa, mitä mulla on tänään päällä? :) Kiitos innoituksesta ja rohkeudesta tarttua saksiin!

  VastaaPoista
 2. Ihania ompeluita! Nuo applikoidut lehtikuviot on todella kivat ja kivasti sijoitettu vaatteeseen! Ja nauhan lisääminen vetoketjun taakse on aika toimivan kuuloinen idea... nim. vetoketjut aina laineilla :P

  VastaaPoista
 3. Kiitos kiitos! Leppäkerttu, lisään nauhan vetskarin taakse vasta, kun vetskari on paikoillaan eli se ei auta aaltoiluun. Aaltoiluun auttaa hupparin etureunoihin silitettävä tukikangas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta. Ajattelin sitä, että vetoketju on kuitenkin lopulta napakampi ja jämäkämpi :)

   Poista
 4. Joo, totta kyllä sekin, että nauha tekee vetskarista jotenkin ryhdikkäämmän käyttää.

  VastaaPoista